Hudproblemer

Det finne svært mange forskjellige hudproblemer, fra uren hud som gir mye kviser opptil hud som sprekker og utvikler sår. Uansett hva slags hudproblemer man har, så vil det oppleves som svært krevende og vanskelig.

Årsaken er selvsagt at huden er noe man ser hele tiden, spesielt hvis det er snakk om problemer med huden i ansiktet eller på hendene. Dette påvirker fort selvtilliten og kan påvirke livskvaliteten.

Kviser

Alle ungdommer vil få et eller kviseutbrudd. For noen er dette et mindre problem, mens andre kan slite med store kviseutbrudd over lengre tid. I noen tilfeller så vil kvisene føre til arrdannelser som de vil slite med resten av livet.

Heldigvis vil de aller fleste kun ha slite med kviser i en kort periode, og rett kosthold og gode hudkremer vil kunne minske utbruddene.

Eksem

Det finnes mange forskjellige typer eksem. Fra flasseksem, atopisk eksem, soleksem og annet. Felles er at eksem fører til at huden begynner å klø og gjerne flasser. Det kan være en svært smertefull tilstand og trenger gjerne spesial behandling i form av spesielle kremer og i noen tilfeller tablett kurer eller behandling i form av legemidler som sprøytes rett i det berørte området.

Ubehandlet kan eksem føre til et sterkt svekket hudlag, gjerne med mye arrdannelser og huden blir mer følsom. Dette betyr at huden raskere vil reagere hvis den utsettes for neo som kan skape en reaksjon. Et eksempel er soleksem. Har man først fått problemer med solen så vil man få en raskere reaksjon neste gang man har tilbrakt tid i solen. Jo mer området får sol, jo større reaksjoner vil man få, så frem man ikke har fått god nok behandling.

Elveblest

Elveblest er en hudtilstand som kan ramme mennesker i alle aldre. Det er usikker hva som er årsaken til at noen personer utvikler elveblest, men stress og arvelige tilstander kan være en medvirkende årsak.

Utslettet er rødt og klør intenst og kan også gi andre plager. Derfor må dette ofte behandles aggressivt med både medisiner og kremer. Selve utslettet vil ofte følge nervebaner og/eller overfladiske blodårer. Det kan være svært smertefullt hvis det legger seg i langs nervebaner, men uansett plassering så vil denne hudlidelsen være svært plagsom.
De flest vil kun oppleve å få elveblest en gang, mens andre vil kunne få det flere ganger.

Psoriasis

Dette er en kronisk hudsykdom som er svært plagsom og kan være helt ødeleggende for de som rammes. Lett psoriasis kan behandles med kremer og med medisiner. Det vil perioder være svært plagsomt for den som er rammet, men vil være håndterlig.

For de som rammes av alvorlig psoriasis så kan dette fort være helt ødeleggende for livskvaliteten. Ofte vil den som er rammet føle seg utilpasset i sosiale sammenhenger ettersom de har store hudområder som er fylt med sår, vabler og utslett. Dette ser gjerne svært betent ut og andre kan frykte smitte.
Heldigvis så er psoriasis ikke smittsomt.

Flere tilstander

Det er flere hudtilstander man må være oppmerksom på. Det er også noen hudforandringer som kan være tegn på utviklingen av hudkreft eller andre krefttyper. Derfor bør man oppsøke lege så fort man får problemer med huden eller man oppdager hudforandringer.